Οι σχέσεις φέρνουν πολλά πράγματα που κρύβονται μέσα σου. Μια σχέση ποτέ δεν δημιουργεί τίποτα. Μπορεί μόνο να βγάλει κάτι που υπάρχει ήδη.

Οπότε ποτέ μην ρίχνεις την ευθύνη στον άλλο.Ο άλλος είναι, το πολύ, μια βοήθεια για να δεις τα υπολείμματα του μυαλού σου. Και αυτό βοηθάει τη σχέση. Είναι σχεδόν καθρέφτης – αλλά βλέπεις το πρόσωπό σου, και η Γκίτα θα δει το πρόσωπό της. Ό,τι κι αν κάνουμε, εμείς είμαστε η πηγή. Οπότε κάθε φορά που νιώθεις θυμωμένος, θυμήσου – εσύ είσαι αυτός που αισθάνεται θυμωμένος. Ποτέ μην κάνεις τον άλλον να νιώθει ένοχος. Αυτή είναι η στρατηγική του μυαλού. Έτσι συνεχίζει κανείς να αποφεύγει τη δική του συνάντηση.

Όταν αισθάνεσαι θυμωμένος απλά πες, “Νιώθω θυμωμένος. ’ Μην πεις· ’Με έχεις θυμώσει. ’ Και αυτό είναι το ίδιο με όλα τα συναισθήματα. Νιώθεις λυπημένος. Πες, “Νιώθω λυπημένος”, αλλά ποτέ μην πεις στον άλλον, “Με έχεις στεναχωρήσει. Κανείς δεν μπορεί να σε στεναχωρήσει, κανείς δεν μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Αν αποφασίσεις να είσαι ευτυχισμένος, είσαι. Αν αποφασίσεις να είσαι δυστυχισμένος, θα γίνεις δυστυχισμένος – είναι δική σου απόφαση. Χρησιμοποίησε λοιπόν τη σχέση σαν καθρέφτη και γίνε όλο και πιο ευαισθητοποιημένος και σε εγρήγορση.

Αλλά πάντα να πέφτεις πίσω στον εαυτό σου· τότε μπορεί μια σχέση να γίνει μια πολύ μεγάλη κατάσταση ανάπτυξης. Κι αν αγαπάς, η αγάπη είναι αρκετά ικανή να επιβιώσει από όλα: θλίψη, θυμό, δυστυχία, λίγη σύγκρουση εδώ κι εκεί. Αν η αγάπη είναι εκεί θα επιβιώσει από όλα. Και μέσα από την επιβίωση όλων αυτών των καταστάσεων γίνεται έντονη… περισσότερη κατανόηση, πιο ώριμη.

Osho.
Φύγε από τον δρόμο σου: Κεφάλαιο 8 

Πηγή: ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΣΣΟ (Ομορφουλα Μεγαλοοικονόμου) Facebook