Η οστεοπόρωση είναι μια προοδευτική ασθένεια των οστών που χαρακτηρίζεται από μειωμένη οστική μάζα και πυκνότητα που οδηγεί σε ευθραυστότητα των οστών και αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων. Μετά την εμμηνόπαυση λόγω της χαμηλότερης συγκέντρωσης των οιστρογόνων ή οστεοπόρωση είναι ένας κίνδυνος που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες.
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από πόνο, σταδιακή απώλεια ύψους, σοβαρή κύφωση και οστεοπορωτικά κατάγματα οστών. Η παρακάτω μελέτη απέδειξε πως η πρακτική της γιόγκα μπορεί να μεγιστοποιήσει την οστική μάζα.
Η μελέτη έγινε σε γυναίκες ηλικίας γυναίκες 45-62 ετών που πάσχουν από μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση και υποβλήθηκαν στην πρακτική της γιόγκα για 6 μήνες. Ειδικές μετρήσεις της οστικής πυκνότητας γίναν πριν και μετά και έδειξαν πως υπήρχε σημαντική βελτίωση στην οστική πυκνότητα.
Η γιόγκα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής για την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης στο γυναικείο σώμα με διάφορους τρόπους. Η γιόγκα μπορεί να διεγείρει τα οστά να διατηρήσουν το ασβέστιο, υπό την προϋπόθεση ότι το σώμα παίρνει αρκετό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των στάσεων που δουλεύουν τη σπονδυλική στήλη, τα χέρια, τους ώμους, τους αγκώνες, τα πόδια, δυναμώνοντας τα και ενθαρρύνοντας ένα πλήρες εύρος κίνησης. Έχει επίσης θετική επίδραση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, μέσω της ρύθμισης των ορμονών, της διάθεσης και της ισορροπίας. Στη διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, στη μείωση των πόνων, στην ευεξία και φυσικά στην ψυχική ηρεμία.

Το πλήρες άρθρο:

Int J Yoga. 2016 Jan-Jun; 9(1): 44–48

Effects of Yogasanas on osteoporosis in postmenopausal women
Zainab S Motorwala, Sona Kolke, Priyanka Y Panchal, Nilima S Bedekar, Parag K Sancheti,1 and Ashok Shyam1